Składniki:
CIASTO:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 1/2 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 12,5 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
NADZIENIE:
jabłka 2 duże,
śliwki 1/2 kg,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
cukier 2 łyżki,
cynamon 1/2 łyżeczki
PIANKA BEZOWA:
białka 6 sztuk "L",
sól - szczypta,
cukier puder 3/4 szklanki,
olejek migdałowy 1 kropla
użyłam śliwki mrożone bez pestek i odmrożone, dodać pokrojone drobno jabłka, wsypać cukier, cynamon, wymieszać
całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia na dużych obrotach z 4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję
do masy wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę na dużych obrotach utrzeć na dość gęste ciasto
silikonowa niska forma 26 cm, ciasto rozsmarować w formie
owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 30 minut
z podanych składników ubić mocno pianę: do białek wsypać soli, ubijać na dużych obrotach, gdy piana sztywnieje w trakcie ubijania porcjami wsypywać cukier puder, na koniec kroplę olejku o od razu wyłożyć pianę na ciasto po 30 minutach pieczenia, dalej piec 30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, wystudzone schować w chłodne miejsce
ciasto jest pyszne, nie za mocno słodkie, mocno owocowe, pianka jest delikatna i lekka..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!