Składniki:
płatki owsiane 1 szklanka,
kalafior 1 sztuka/średni,
ziemniaki ugotowane 6 sztuk,
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk "M",
pieczarki 6 sztuk,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy 5 łyżek,
jajka 2 sztuki "M",
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
bułka tarta 1 szklanka,
sos grzybowy - w opisie
płatki owsiane błyskawiczne zalać dwiema szklankami letniej wody, ugotowane ziemniaki, kalafior, jajka na twardo tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, przełożyć do miski z namoczonymi płatkami
na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami drobno pokrojonymi, dodać do masy, wsypać kucharka, pieprz mielony, koperek, wbić jajka, wsypać tartą bułkę i dobrze wszystko połączyć
niska forma okrągła silikonowa 28 cm, masę przełożyć do formy, wygładzić wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut
sos pieczarkowy: 1/4 szklanki oleju wlać do garnka, rozgrzać, dodać pokrojoną w kostkę 1 cebulkę, wsypać 50 dag pokrojonych pieczarek i podsmażyć, dodać kostkę rosołową, wlać 2 szklanki wody pod przykryciem dusić z 5 minut, dodać 150 ml gęstej śmietany 12%, pieprz do smaku
trochę wystudzony placek pokroić na porcje, podać z sosem pieczarkowym lub z innym jaki lubimy- smaczny, pożywny warzywny obiad...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!