Składniki:
śliwki 5 kg,
woda 1 litr,
cukier 3/4 kg,
biała czekolada 400 gram,
żelfix 3 opakowania/3:1
do szybkowara do gotowania nie wsypuję cukru i nie przypalą się śliwki do dna, cukier dodaję na koniec = umyte śliwki wypestkować, włożyć do szybkowara (11 litrów), wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
odlać nadmiar soku (po osłodzeniu można zapasteryzować sok w słoiku lub zostawić do wypicia), wsypać cukier, żelfix, połamaną czekoladę
pałką blendera wszystko zmiksować i doprowadzić do zagotowania mieszając
do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne , chłodne miejsce
pyszniutki dżemik z białą czekoladą do śniadania, deserów, ciast, naleśników...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!