Składniki:
kura rosołowa 2 kg,
włoszczyzna 1 pęczek,
marchew 2 sztuki,
cebula 1 sztuka,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 4 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
woda 4 litry,
pieprz czarny mielony - ile potrzeba,
przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba,
makaron nitki 25 dag,
natka pietruszki 1 pęczek
mam indukcję do gotowania i cebulę przypiekam na suchej, rozgrzanej patelni = z kury rosołowej odciąć kuperek, oczyścić z resztek pierza, umyć, można zrobić porcje i włożyć do szybkowara /9 litrów/, włożyć obraną włoszczyznę, marchewki
cebulę przekroić na połowę, wbić widelec w cebulę i opalić - przypalić nad ogniem, włożyć do garnka
wsypać kucharka, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
do rosołu wsypać mielony pieprz, przyprawę w płynie, rosół podać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem i posiekaną natką pietruszki - pyszny, klarowny, aromatyczny, rozgrzewający rosół............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!