14.02.2017

naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem...

Składniki:


mąka tortowa 4 szklanki, mąka żytnia 1 szklanka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra, jajka 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, kasza gryczana 100 gram, kapusta kiszona 3/4 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, bułka tarta - ile potrzeba

do farszu wykorzystałam bigos, do zimnego bigosu dodać kaszę gryczaną ugotowaną i blenderem trochę zmiksować

Do dzbanka miksera wsypać mąki obie, cukier, sól, wlać mleko, olej i zmiksować, w trakcie dolewać gazowanej wody aby uzyskać dość rzadkie ciasto, przelać do pojemnika i odstawić na 30 minut

Patelnia naleśnikarka 22 cm tylko raz posmarowana olejem i rozgrzana dobrze, wlać porcję ciasta i smażyć rumiane naleśniki, na letnich naleśnikach rozsmarować porcję farszu i zawijać w rulony

Każdy naleśnik posmarować olejem rzepakowym, obsypać delikatnie tartą bułką, włożyć do urządzenia airfryer philips i na termoobiegu w 200 C zapiekać 8 minut, potem je obrócić i piec 8 minut, podawać można z barszczem - tak podane naleśniki są mniej kaloryczne od smażonych na patelni jak krokiety............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!