Składniki:
mąka tortowa 4 szklanki,
mąka żytnia 1 szklanka,
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 1/2 litra,
jajka 2 sztuki,
cukier 2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 4 łyżki,
kasza gryczana 100 gram,
kapusta kiszona 3/4 kg,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
bułka tarta - ile potrzeba
do farszu wykorzystałam bigos, do zimnego bigosu dodać kaszę gryczaną ugotowaną i blenderem trochę zmiksować
Do dzbanka miksera wsypać mąki obie, cukier, sól, wlać mleko, olej i zmiksować, w trakcie dolewać gazowanej wody aby uzyskać dość rzadkie ciasto, przelać do pojemnika i odstawić na 30 minut
Patelnia naleśnikarka 22 cm tylko raz posmarowana olejem i rozgrzana dobrze, wlać porcję ciasta i smażyć rumiane naleśniki, na letnich naleśnikach rozsmarować porcję farszu i zawijać w rulony
Każdy naleśnik posmarować olejem rzepakowym, obsypać delikatnie tartą bułką, włożyć do urządzenia airfryer philips i na termoobiegu w 200 C zapiekać 8 minut, potem je obrócić i piec 8 minut, podawać można z barszczem - tak podane naleśniki są mniej kaloryczne od smażonych na patelni jak krokiety............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!