Składniki:
słonina 1 kg,
kolendra cała 1 łyżka,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 1 sztuka,
owoc jałowca 6 sztuk,
sól ziołowa 1 łyżeczka,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki
słoninę świeżą zmielić na sitku drobne oczka lub kupić już zmieloną, włożyć do gorącego garnka, wymieszać i na średnim ogniu wytapiać smalec, co jakiś czas zamieszać
w moździerzu oprócz majeranku wszystkie przyprawy utłuc na drobno
gdy słonina sie wytopi i zrobi rumiana wsypać przyprawy z moździerza
z 2 minuty trzymać jeszcze na ogniu, następnie zdjąć garnek z ognia, rozetrzeć w dłoniach majeranek do smalcu, wymieszać
przelać do np.kamiennego garnka, przechowywać w lodówce - doskonały smalec do pieczywa i do smażenia, okraszania..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!