8.02.2017

domowy smalec z ucieranymi przyprawami...

Składniki:


słonina 1 kg, kolendra cała 1 łyżka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 1 sztuka, owoc jałowca 6 sztuk, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki

słoninę świeżą zmielić na sitku drobne oczka lub kupić już zmieloną, włożyć do gorącego garnka, wymieszać i na średnim ogniu wytapiać smalec, co jakiś czas zamieszać

w moździerzu oprócz majeranku wszystkie przyprawy utłuc na drobno

gdy słonina sie wytopi i zrobi rumiana wsypać przyprawy z moździerza

z 2 minuty trzymać jeszcze na ogniu, następnie zdjąć garnek z ognia, rozetrzeć w dłoniach majeranek do smalcu, wymieszać

przelać do np.kamiennego garnka, przechowywać w lodówce - doskonały smalec do pieczywa i do smażenia, okraszania..............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!