jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, marchew starta 2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marcepan w czekoladzie 200 gram, śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko zimne 3,2% 220 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelek Lusette czekoladowy 1 sztuka "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette", wafelek Lusette cappuccino 1 sztuka "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette"
jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać mąkę z proszkiem i sodą, wlać olej rzepakowy, połączyć składniki
dodać marchewkę startą na drobnych oczkach lub resztek z wyciskarki soku, wsypać cynamon i krótko połączyć składniki
marcepać połamać i w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypać do ciasta i krótko połączyć składniki
forma silikonowa z kominkiem, wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić
zimne ciasto wyjąć z formy i przekroić na części, śmietanę i galaretkę wsypac do mleka i mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach
połowę śmietany dać na część ciasta i nakryć drugą częścią, resztę śmietany rozsmarowac na wierzchu ciasta
wafelki Lusette w woreczku rozgnieść na kruszonkę i posypać śmietanę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest rewelacyjne smakowo, aromatyczne i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
Ja ze swojej strony powiem jeszcze, że jak szukamy składników do naszych dań to warto znalexć też te co posiadaja certyfikaty (np jezeli cos posiada olej palmowy to szukamy certyfikatu PEFC https://www.certyfikatrspo.pl/wybranie-systemu-kontroli-oswiadczen/) Dzieki temu wiemy ze producent traktuje nas powaznie no i mamy produkt wysokiej jakosci
OdpowiedzUsuń