Składniki:
twaróg 1 kg/wiaderko,
jogurt bałkański 680 gram/2 opakowania,
masa kajmakowa 1 puszka/krówka Bakalland,
jajka 10 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
kasza manna 3 łyżki,
polewa czekoladowa - w opisie,
orzechy włoskie siekane 2 szklanki
twaróg wiaderko, jogurty bałkańskie, kajmak krówka, jajka wyjąć z lodówki na kilka godzin, do temperatury pokojowej
użyłam jajka "M" (jeśli są "L" to wystarczy 6-7 sztuk), jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na największych obrotach
dodać twaróg, jogurty, kajmak, wsypać budynie z kaszą i mikserem połączyć składniki, nie za długo miksować
forma 34x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy przelać masę sernikową, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach zostawić na 30 minut, sernik dobrze wystudzić, najlepiej całą noc
czekolada gorzka 100 gram, polewa czekoladowa mleczna 1 opakowanie, śmietana gęsta 18% 6 łyżek, polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać czekoladę gorzką, śmietanę i w kąpieli wodnej rozpuścić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch sernika i rozsypać posiekane orzechy włoskie lekko dłonią je przyklepać do polewy, zostawić do zastygnięcia - sernik jest delikatny, wilgotny, aromatyczny i smaczny..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!