Składniki:
filet z dorsza 3 sztuki/większe,
woda 2 litry,
sok z cytryny 1 łyżka,
por 1 mały,
kucharek 1 łyżka,
żelatyna 2 opakowania na 1 litr,
marchewka ugotowana 2 sztuki,
jajka 3 sztuki,
ogórki konserwowe 3 sztuki,
natka pietruszki - ile potrzeba,
pieprz czarny mielony - ile potrzeba
filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka, usunąć skórę i położyć w naczyniu
zimny wywar przelać przez drobne sitko do garnka, wsypać żelatyny i doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając
na rybie poukładać ugotowane jajka, marchew pokrojone cienko w plastry, dodać pokrojone ogórki konserwowe, wsypać groszek z puszki bez zalewy i listki natki pietruszki, wlać wywar z żelatyną, i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu
smaczna i zdrowa rybka w galarecie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!