Składniki:
CIASTO KRUCHE:
żółtka 3 sztuki,
cukier puder 1/2 szklanki,
margaryna 200 gram,
mąka tortowa 4 szklanki
SERNIK:
twaróg chudy ze Strzałkowa 1 kg,
jogurt bałkański 340 ml,
śmietana 18 proc 200 ml,
żółtka 7 sztuk,
cukier 1 szklanka,
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
bita śmietana w proszku 1 opakowanie,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
kasza manna 1 łyżka,
kakao 2 łyżki
składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę i pozostałe składniki mikserem wyrobić na ciasto, zawinąć w folię i do lodówki na 1 godzinę, białka zostawić do sernika do ubicia piany
twaróg chudy, jogurt, śmietanę pałką blendera zmiksować
użyłam 2 formy 29x16 cm i silikonowa 24x13 cm, czerwona jest na poczęstunek w pracy u męża, większą formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie nierówne części, rozwałkować, w formach ponakłuwać widelcem, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta podpiec 15 minut i trochę wystudzić
żółtka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości, dodać zblendowany twaróg, połączyć mikserem składniki, wsypać mąkę ziemniaczaną, śmietanę w proszku, kaszę manną i połączyć składniki
masę podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej wsypać kakao i mikserem wyrobić, pianę z wszystkich białek ubić na sztywno i podzielić też na dwie nierówne części: mniejszą dać do miski z kakao, większą do miski z białą masą i łyżką delikatnie wmieszać na jednolitą masę
na podpieczone spody wyłożyć jasną masę serową, na wierzch wyłożyć masę z kakao, piekarnik na 180C, grzanie góra/dół i piec około 60 minut, do suchego patyczka, serniki w foremkach dobrze wystudzić - sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, smaczny, smakował kolegom z pracy męża.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!