Składniki:
jajka 5 sztuk "XL",
cukier puder 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki,
ocet jabłkowy 2 łytżeczki,
śmietana 30% 330 ml,
śmietan fix 1 opakowanie,
cukier puder 2 łyżki,
kompot wiśniowy 500 ml/słoik
jajka o temperaturze pokojowej dekikatnie rozbić i oddzielić białka od żółtek, uważać aby białka były czyste bez żółtka, żółtka schować do lodówki lub zamrozić do innych potraw
białka przelać do misy robota i na dużych obrotach ubijać, gdy zaczną gęstnieć porcjami dosypywać cukier puder w trakcie ubijania, mąkę ziemniaczaną, na koniec wlać ocet i łyżką wmieszać w białka
blaszka z papierem do pieczenia, szybko nałożyć pianę i formujemy ją w prostokątny lub okrągły placek, zrobić na środku lekkie wgłębienie odkładając piane na boki, piana dobrze ubita będzie łatwo się formować, piekarnik nagrzać góra/dół na 150 C, przed włożeniem blaszki obniżyć temperaturę na 130 C i piec80-85 minut, po upieczeniu bezy nie wyjmujemy bezy z piekarnika, zostawić ją w wyłączonym piekarniku na noc przy minimalnie uchylonych drzwiczkach
zimną śmietanę ubić w wysokim naczyniu mikserem z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, całą śmietanę wyłożyć na środek bezy
na śmietanie rozłożyć odsączone z kompotu wiśnie bez pestek - beza jest na wierzchu i spodzie chrupiąca, ze śmietaną i wiśniami smakuje wybornie...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!