23.10.2016

zielony kalafior z tartą bułką graham...

Składniki:


kalafior zielony 1 większy, woda - ile potrzeba, sól morska - ile potrzeba, tarta bułka 1 kubek, masło 15 dag, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki

zielony kalafior romanesco ma większą kruchość i delikatniejszy, bardziej kremowy smak od kalafiora popularnego białego = kalafior opłukać, odciąć zbędną część głąba, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, wsypać soli morskiej do smaku

ugotowany kalafior odlać na durszlak aby dobrze woda z niego odciekła

z bułek graham robię domową tartą bułkę - na suchą rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą z papryką ostrą (tak podprażona bułka zabierze mniej masła i będzie bardziej chrupiąca), mieszać z 1,5-2 minuty, jak zacznie się rumienić dodać masło i mieszać do stopienia się masła

po całym kalafiorze polać bułką - taki kalafior lubię też na zimno do podjadania.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!