15.07.2016

pyszny truskawkowy ucieraniec...

Składniki:


jajka 3 sztuki "L", masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 2 krople, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, truskawki 1/2 kg, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba

jajka, margarynę miękką, cukier, aromat mikserem ucierać z 3-4 minuty na dużych obrotach, wsypać przesianą mąkę z proszkiem i tylko połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto

keksówka 25 cm wysmarowana tłuszczem, posypana tartą bułką, w blaszce rozsmarować ciasto, wierzch ciasta posypać cienko tartą bułką

na cieście poukładać umyte, osuszone truskawki delikatnie wciskać w ciasto

piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, piec ciasto z 45-55 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak będzie zimne

czekolada mleczna 100 gram, 2 łyżki gęstej śmietany 18 %, czekoladę połamać do miski na garnku z wrzącą wodą, dodać śmietanę i mieszać składniki do stopienia czekolady, dzięki śmietanie polewa jest delikatniejsza i nie pęka, polewą polać ciasto i posypać kolorową posypką - ciasto jest pyszne i i można je piec z różnymi owocami...............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!