27.06.2016

z zielonego groszku świeżego zupa na maśle...

Składniki:


woda 2 litry, zielony groszek 1 kg/w łupinkach, masło 2 łyżki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka, grzanki - ile potrzeba

świeży zielony groszek wyłuskać z łupinek, opłukać, zalać w garnku wodą, zagotować, zebrać pianę łyżką

dodać kostki rosołowe z kury, masło i gotować do miękkości groszku

dodać pieprz mielony, czosnek granulowany, koperek, pałką blendera zmiksować zupę, można dodatkowo przelać przez sito

grzanki z bułek kajzerek (użyłam 3 bułki), pokroić w kostki i w piekarniku na termoobiegu w 200 C przypiec na lekki brąz z 5 minut

zupę podać ze śmietaną i grzankami - zupa smakuje na ciepło ale też i na zimno jest dobra...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!