Składniki:
CIASTO:
mąka tortowa 700 gram,
woda ciepła 3/4 litra/+_,
olej rzepakowy 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
jajka 1 sztuka,
rozmaryn suszony 1 łyżka
FARSZ:
soczewica zielona 25 dag,
ziemniaki ugotowane 1 szklanka,
twaróg 20 dag,
majeranek 2 łyżeczki,
kucharek 2 łyżeczki,
pietruszka 3/4 łyżeczki,
cebula podsmażona 4 łyżki
DODATKI:
cebula 7 sztuk,
olej rzepakowy 1 szklanka,
masło 1 łyżeczka,
sól - do smaku,
pieprz czarny mielony - do smaku
soczewicę ugotować do miękkości, odlać na sito, do miski dać ugotowane wcześniej tłuczone ziemniaki /mi zostały z obiadu/, twaróg tłusty, przyprawy, cebulę, soczewicę i wszystko najlepiej ręką połączyć dobrze
do misy robota dać składniki na ciasto, w trakcie wyrabiania hakiem dolewać ciepłej wody tyle +- z 3/4 litra aby ciasto było zwarte i elastyczne-nie luźne, ciasto gotowe obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut
stolnica podsypana mąką, ciasto podzielić na 3 części i każdą cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde kłaść czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi
wrząca woda z z łyżeczką oleju rzepakowego i soli - wrzucać pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać, kłaść do miski
cebulę podsmażyć na oleju z masłem, do farszu dać 4 łyżki, resztę cebuli dodawać partiami na pierogi w misce, nie będą się sklejać i można je np. później podsmażyć
pierogi są pyszne z takim farszem.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!