1.03.2016

soczysty dorsz atlantycki na obiad z pieczonymi serowymi ziemniakami:airfryer 9240/30

Składniki



ryba: filet z dorsza 2 porcje/duże, przyprawa do ryb 2 łyżeczki, kucharek 2 szczypty, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki,  

ziemniaki: ziemniaki 1 kg, przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty gouda 15 dag, surówka - w opisie

Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki, gotować w nie solonej wodzie z 6 minut i wylać na durszlak, wystudzone ziemniaki wysypać do miski,  posypać przyprawami, polać olejem i posypać serem rozdrobnionym w rozdrabniaczu lub startym na tarce, delikatnie wszystko wymieszać, wsypać do kosza i piec w 190 C około 20  minut na złocisty kolor.

otrzymałam do testowania i został przyznany dla mnie na stałe Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30"

Dwie duże porcje fileta ze skórką dorsza atlantyckiego natrzeć przyprawami z olejem i zostawić na 2-3 godziny w lodówce,urządzenie nagrzać na 190 C i po sygnale filety położyć na papierze do pieczenia w koszu skórką do dołu, wierzch posypać bułką tartą i piec 20 minut.

surówka: 20 dag kapusty kiszonej wymieszać z pokrojoną cebulką małą, do smaku doprawić cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym.

Na papierze do pieczenia dorsz jest bardzo delikatny i soczysty - nie wysuszony, ziemniaki są aromatyczne i lekko chrupiące i z surówką jest smaczny obiad..................SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!