Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
woda ciepła 250 ml,
jajka 1 sztuka,
sól 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy 1 łyżka,
farsz: - w opisie,
cebula 4 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 1/2 łyżeczki,
kucharek - do smaku,
pieprz czarny mielony - do smaku
mąkę, gorącą wodę, jajko, sól, olej wsypać do robota i wyrobić hakiem na sprężyste ciasto,można też wyrobić ręcznie, ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut
FARSZ: ilość składników wg potrzeby: kapustę ugotować z marchewką, prawdziwkami do odparowania wody, na oleju podsmażyć cebulkę i posiekaną kapustę z prawdziwkami doprawić pieprzem,solą i wystudzić - ciasto rozwałkować na stolnicy, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm, wycinać z ciasta placki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać
na oleju zeszklić na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, pieprzem, kucharkiem - pierogi wkładać do wrzątku z ciut olejem i posolonym, po wypłynięciu na wierzch gotować z 3 minuty na mniejszym ogniu, cedzakiem wyjąć i przelać zimną wodą, wkładać do miski - pierogi są delikatne, aromatyczne, smakują też później odsmażane................SMACZNEGO!!!
PIEROGI ZAMRAŻAM SUROWE rozłożone na tacy, potem do woreczka i do zamrażarki, po ugotowaniu są jak świeżo zrobione...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!