Składniki:
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 15 dag,
cukier 1/2 szklanki,
kakao 1 łyżka,
przyprawa korzenna 1 opakowanie,
migdały 1 szklanka,
mleko 3,2% 1/2 szklanki,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
herbata 1/2 szklanki,
mus z dyni 2 szklanki,
galaretka pomarańczowa 2 opakowania,
jogurt naturalny 4 łyżki,
bita śmietana - w opisie
jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa ma być o zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę, proszek i sodę, zmiksować na jednolitą masę
wlać mleko i połączyć składniki
całe migdały rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu, wsypać do ciasta i połączyć mikserem składniki
tortownica 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smarować - ciasto rozsmarować w blaszce, piec w 190 C 60 minut, do suchego patyczka
zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć np. herbatą z cytryną i włożyć 1 blat do tortownicy
mus z dyni z 1 szklanki wymieszać z jogurtem i galaretką rozmieszaną w 1 szklance gorącej wody, tężejącą dynię wyłożyć na ciasto, mus z dyni z 2 szklanki wymieszać z galaretką rozmieszaną w szklance gorącej wody i tężejącą wyłożyć na dynię z jogurtem
nakryć blatem ciasta i lekko docisnąć, schować do lodówki na kilka godzin
zimną śmietanę 30% 250 ml ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fixem, szprycka nałożyć śmietanę na cieście, boki posmarować resztą śmietany, schować do lodówki najlepiej na całą noc - ciasto jest aromatyczne, chrupiące dzięki migdałom, z dynią i śmietaną szybko się zjada......................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!