Składniki:
jajka 5 sztuk,
cukier 3/4 szklanki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mleko 3/4 szklanki,
cynamon 1/2 łyżeczki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
dynia 3 szklanki/odmrożona,
śmietana 30 % 250 ml,
galaretka agrestowa 1 opakowanie,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie,
wiśnie 1 szklanka/mrożone,
kolorowa posypka - ile potrzeba
w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie dynię aby były 3 szklanki miazgi, włożyć do woreczka i zamrozić, tak przygotowane dynię używam do ciast po odmrożeniu na sitku, można użyć dyni świeżej bez mrożenia
mikserem utrzeć jajka, cukier na kogel-mogel, wlać mleko, olej i zmiksować
wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i utrzeć na jednolitą masę
wsypać odmrożoną na sitku dynię i połączyć składniki, tortownica 24 cm, dno włożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, wlać ciasto
piec w 200 C około 50-60 minut, wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty: jeden cieńszy na spód, można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną
zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki
galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie pyszne i szybko się zjada....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!