Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko ciepłe 1 szklanka,
masło lub margaryna 15 dag,
cukier 1 szklanka,
sól - szczypta,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
jajka 4 sztuki,
mąka tortowa 550 dag,
jabłko kwaśne 10 sztuk,
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżka,
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka,
gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
migdały tarte BeachFlower BackMit 2 szklanki
do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, mąki, 1/4 szklanki mleka ciepłego i wymieszać, odstawić na 30 minut aby zaczyn podrósł
do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sół, cukier waniliowy, wbić jajka i składniki wyrabiać, w trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu
w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem
blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrośnięte ciasto
na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT, pełną ofertę pyszności =
"zobacz TUTAJ", piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia ciasto nakryłam folią srebrną by nie przypaliły się mocno migdały, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie
ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne, nie za mocno słodkie.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!