Składniki:
filety rybne 1,5 kg/płotki filety,
boczek wędzony 20 dag,
bułka tarta 3/4 szklanki,
jajka 2 duże,
bułka namoczona w mleku 1 sztuka,
bułka pszenna 1 kromka,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
SOS:
marchew 6 średnie,
3 cebule duże,
przecier pomidorowy 3 łyżki,
cukier 1,5 łyżki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
woda 2 szklanki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
ocet 10 % 1/2 łyżeczki
filety płotek opłukać, wędzony boczek pokroić na kawałki, cebulę pokroić na cząstki, odkroić z bułki paryskiej kromkę chleba
w maszynce na średnich oczkach zmielić filety ze skórką, boczek cebulę i na koniec kromkę paryskiej
do masy dodać pozostałe składniki w tym bułkę odciśniętą z mleka, natkę pietruszki zmiksowaną w rozdrabniaczu, dobrze wymieszać i na gorącym oleju smażyć z 2 cm grubości kotlety
odkładać do misy żaroodpornej i w piekarniku na termoobiegu 180 C dopiec z 12 minut bez przykrycia
na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w piórka cebulę posypaną cukrem, dodać startą na grubszych oczkach marchew, przecier pomidorowy, pozostałe dodatki i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając
podać kotlety z sosem i na ciepło i na zimno są również pyszne..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!