Składniki:
ryż 150 gram,
kostka rosolowa 1 sztuka,
cebula 3 sztuki,
cukier 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
papryka słodka mielona 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
groszek konserwowy 3/4 puszki,
marchewka ugotowana 2 sztuki,
przecier pomidorowy 3 łyżki,
woda 1,5 szklanki,
makrela wędzona 1 większa
ryż ugotować na "al dente" w wodzie z kostką rosołową warzywną, ugotowany wylać na durszlak i przelać zimną wodą, w rondlu na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę posypaną cukrem, dodać groszek z puszki bez zalewy, pokrojoną ugotowaną marchewkę, dusić z 2 minuty mieszając
wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, pieprz mielony, paprykę słodką, ryż ugotowany i mieszając połączyć składniki, dusić z 3 minuty mieszając
do ryżu dodać obraną dokładnie z ości makrelę i mieszająć na średnim ogniu połączyć składniki
paprykarz przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, w garnku wyłożonym ściereczką postawić na zakrętkach i pasteryzować z 15 minut, schować do lodówki lub w chłodne, zimne miejsce
po 4 dniach można paprykarz zajadać - paprykarz jest pyszny i o niebo lepszy od puszkowych kupnych................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!