Składniki:
ryż 1 woreczek,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
mięso mielone indycze 20 dag,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
cukinia 1 większa/biała,
ogórek gruntowy 2 średnie,
pomidory 3 większe,
twaróg 25 dag/półtłusty,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
olej rzepakowy 4 łyżki
ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy, ugotowany odcedzić z wody w woreczku - mięso z indyka podsmażyć z na oleju, przestudzone włożyć do miski, wymieszać z ryżem, kucharkiem, pietruszką, pieprzem, pokrojoną cebulą z czosnkiem
naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie rozsypać wcześniej pokrojoną cukinię w połowie na talarki i w kostkę, posypaną solą i po 30 minutach przepłukaną zimną wodą - na cukini rozłożyć ryż z mięsem, pomidory i ogórki w plasterkach, twaróg pokruszony i polać przyprawą w płynie
piec pod przykryciem w nagrzanym do 220 C piekarniku przez 25 minut, następnie bez przykrycia w termoobiegu na 190 C przez 15 minut
zapiekanka jest lekka, małokaloryczna i pyszna.....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!