Składniki:
jajka 3 sztuki,
masło lub margaryna 10 dag,
olej do smażenia 1/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna typ 750 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
gruszki 6 dojrzałe,
śliwki węgierki 10 dojrzałe
gruszki umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w grubsze pół talarki i lekko oprószyć mąką krupczatką, śliwki umyć i usunąć pestki, forma silikonowa płaska z kominkiem 24 cm - ręcznikiem papierowym nasączonym olejem formę przetrzeć i na dnie poukładać ciasno gruszki, na wierzchu śliwki
jajka, olej, miękka palma, cukier i cukier wanilinowy mikserem ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa ma być "zważona"
dodać mąkę typ 750, proszek do pieczenia i zmiksować krótko do połączenia składników, gęste ciasto dokładnie rozsmarować na owocach
piec w 190 C, grzanie góra/dół około 45 - 50 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystygnięcia
ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę - ciasto jest wilgotne, delikatne i smaczne...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!