Składniki:
karkówka wieprzowa 1,3 kg,
przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
rozmaryn 3 łyżeczki,
olej rzepakowy Rapso 1/4 szklanki,
woda 3/4 szklanki
nietłusty kawałek karkówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, do naczynia żaroodpornego wsypać wszystkie przyprawy, włożyć mięso i starannie natrzeć przyprawami z każdej strony, obwiązać nicią aby zachować kształt pieczeni (niekoniecznie) i schować do lodówki na 2 godziny
mięso polać olejem rzepakowym RAPSO =
"zobacz TUTAJ", wlać wodę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C, piec około 1,5 godziny bez przykrycia, co jakiś czas polewać karkówkę sosem z pieczenia, można też z 2 razy obrócić mięso
po upieczeniu mięso dobrze wystudzić i schować do lodówki, usunąć nici i można kroić porcje - karkówka jest pyszna do pieczywa................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!