Składniki:
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
cukier 4 łyżeczki,
mleko 3,2% 500 ml,
drożdże 30 gram,
mleko ciepłe 1/2 szklanki,
mąka pszenna 500 dag,
cukier 5 łyżek,
jajka 2 sztuki,
masło lub margaryna 12,5 dag,
wiśnie 25 dag
do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania dolać stopione masło letnie - ciasto w misie nakryć talerzem i zostawić na godzinę do wyrośnięcia
z 500 ml odlać niepełną szklankę mleka i wymieszać budyń z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać budyń, mieszając zagęścić, budyń wystudzić - blaszka 24x29 cm, wysmarować masłem i tartą bułką posypać, ciasto wyrośnięte dać do blaszki, na ciasto dać budyń
na budyniu i cieście porozkładać wypestkowane wiśnie, zostawić do podrośnięcia na 20 minut
piec w 200 C około 45-50 minut, grzanie góra/dół, 2 poziom, po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia
ciasto jest pyszne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!