Składniki:
kapusta 1 duża główka,
szynka wieprzowa 50 dag,
ryż ugotowany 3 saszetki,
kucharek 2 łyżki,
musztarda francuska 6 łyżek,
cebula podsmażona 2 sztuki,
ząbki czosnku 4 sztuki,
olej rzepakowy 1/4 szklanka,
koperek siekany 1 pęczek,
przecier pomidorowy 1 litr/domowy,
woda 2 szklanki
z kapusty wyciąć głąb,włożyć kapustę do wrzątku i ściągać liście, następnie z wystudzonych liści usunąc żylasty nerw aby się dobrze zawijały liście - cebulę z czosnkiem zeszklić na złoto - szynkę zmielić i dobrze wymieszać z podanymi składnikami /bez przecieru i wody/
na każdy liść nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki
do szybkowara 9 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali się kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę
szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
gołąbki wyjąć do miski i można zajadać i na ciepło i na zimno - z wywaru można zrobić sos jeśli będą jedzone na ciepło..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!