Składniki:
wątroba wieprzowa 3/4 kg,
mleko 2 szklanki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebula 3 sztuki,po 1 średni,
jabłka 3 sztuki,
majeranek 2 łyżeczki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
wątrobę wieprzową opłukać, usunąć żyły, pokroić na plastry 1 cm i zalać mlekiem na kilka godzin - wątrobę wylać na sito, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i w mące obsypać każdy kawałek
na gorącym oleju smażyć na rumiano wątrobę z każdej strony i odkładać na talerz
tłuszcz po smażeniu wylać, przetrzeć rondel ręcznikiem papierowym, wlać świeży olej kilka łyżek i wsypać cebulę, por, jabłka, doprawić przyprawami i zamieszać
na wierzchu poukładać porcje wątroby i pod przykryciem dusić z 20-25 minut co jakiś czas zamieszać
wątroba jest krucha, soczysta i smakuje na obiad i na kolację..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!