Składniki:
NALEŚNIKI:
mleko 3,2% 1,5 szklanki,
woda gazowana 1,5 szklanki,
jajka 1 sztuka,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 2 łyżki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
olej rzepakowy 1 łyżka
WARZYWA:
cebula 1 sztuka,
marchew 4 małe,
por 1 mały,
liście szpinaku 1 pęczek,
warzywa mrożone 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
woda 1 szklanka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
bułka tarta 2 łyżki
mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji
patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć złociste, nie za grube naleśniki, odkładać na talerz
marchew, por rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać
na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę - pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!