Składniki:
drożdże 5 dag,
mleko ciepłe 250 ml,
cukier 8 łyżek,
sól - szczypta,
masło lub margaryna 12,5 dag,
mąka tortowa 50-60 dag,
aromat waniliowy 3 krople,
jajka 3 sztuki,
jabłka 8 sztuk,
rodzynki 10 dag,
cukier 2 łyżki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
cynamon 2 łyżeczki,
cukier puder - ile potrzeba
do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 30 minut zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia
następnie margarynę lub masło roztopić w rondelku i wystudzić
pozostały cukier, aromat waniliowy ubić z 1 żółtkiem i 2 całymi jajkami - białko zostawić do posmarowania strucli
gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlać do ubitych jajek, wsypać mąkę 50 dag, jeśli trzeba to dosypać ciut więcej, wlać roztopioną palmę
ciasto w robocie wyrabiać hakiem z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką do wyrośnięcia
jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać
wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem
piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - struclę piec około 40 minut, wystudzoną posypać pudrem cukrem..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!