Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
woda letnia 200 ml,
mleko ciepłe 300 ml,
cukier 1 łyżka,
sól morska 2 łyżeczki,
mąka tortowa 50 dag,
mąka żytnia 15 dag,
mąka kukurydziana 5 łyżek,
olej rzepakowy 50 ml,
siemię lniane 4 łyżki
drożdże w misie robocie rozmieszać z ciut wodą, cukrem, mlekiem i zostawić na 5 minut - wsypać resztę składników i hakiem robota wyrabiać z 13 minut
jak trzeba to dosypać mąki pszennej, ciasto nie może być zbyt luźne - zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny - TAK MI WYROSŁO CIASTO
ręce nasmarować olejem i ciasto parę razy wyrobić, formować podłużne bułki typu "szwedka", układać na blasze z papierem do pieczenia i naciąć głęboko wzdłuż bułki - zostawić na 20 minut do wyrośnięcia
piekarnik nastawić na 200C, grzanie góra/dół, poziom 2 - piec z 15 minut następnie zmienić na termoobieg i piec dalej z 12-15 minut, wystudzić na kratce
bułki są bardzo chrupiące, smaczne......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!