Składniki:
pierś kurczaka 55 dag, golonka indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml
pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski
dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę
do szynkowara
"kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" włożyć woreczek /ale nie musi być/, nałożyć mięso łyżką je ubijając dobrze
z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni
włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony, zanurzam w zimnej wodzie, wycieram i do lodówki najlepiej na całą noc
szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi - jest sporo galaretki smacznej, zapach jest aromatyczny a mięsko jest delikatne, przepyszne i "wiem, co jem"..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!