Składniki:
mięso mielone wieprzowe 1 kg,
jajka 1 sztuka,
bułka tarta 1 szklanka,
woda 3/4 szklanki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 2 łyżeczki,
boczek parzony 10 plastrów,
ogórek kiszony 1 duży,
cebula 2 sztuki,
musztarda delikatesowa 5 łyżeczki,
pieczarki 10 sztuk,
kapusta kiszona 1 kg,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
majeranek 1 łyżka,
woda 1/2 szklanki
mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę
zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli
nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem
na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz
do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu
można podać na obiad z ziemniakami lub na kolację do pieczywa..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!