11.02.2015

zdrowe mleko owsiane domowe...

Składniki:


otręby owsiane 150 gram, woda gorąca 1200 ml

przygotowanie mleka owsianego jest dziecinnie proste i bardzo tanie, paczka otrębów owsianych około 2,50 a kupne mleko owsiane około 10 zł za litr

otręby wsypać do dzbanka i zalać je gorącą wodą, zamieszać, nakryć talerzykiem

odstawić je na całą noc ale można krócej, nawet około godziny ale ja wolę takie "nocne" bo bardziej puszcza kleiste mleko

na sitko drobniutkie oczka i najlepiej plastikowe wylać płatki i przecierać do uzyskania prawie suchej pulpy

mleko można przechowywać w lodówce do 2 dni, ale ja robię koktajle i używam jednorazowo, również można dodać mleko do muffinek, naleśników, ciast, budyniu

pulpę z otrębów lubię zjeść np. polaną sokiem owocowym, koktajlem, posiekanymi owocami- jest bardzo syta i mega super działa na trawienie, można też piec ciasteczka

mleko jest smaczne, syte, zdrowe.............SMACZNEGO!!!

Zdrowa przekąska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!