Składniki:
SPÓD KRUSZONKOWY:
jajka 1 sztuka,
masło lub margaryna 3/4 kostki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 500 z Kopytowa 2,5 szklanki,
aromat migdałowy 4 krople
MARCHEW:
masło 2 łyżki,
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
marchew 4 średnie
SERNIK:
twaróg 1 kg,
jajka 4 sztuki,
cukier 1 szklanka,
budyń waniliowy 1 duży,
cynamon 1/2 łyżeczki,
imbir mielony 1/2 łyżeczki,
anyż 1/2 gwiazdki Royal Brand
POLEWA ŚMIETANOWA:
śmietana 18% 250 ml,
cukier 3 łyżki,
cukier puder - do posypania
obraną marchewkę zetrzeć na tarce drobne oczka do rondla, dać masło, cukier, sok z cytryny i mieszając na średnim ogniu gotować z 5 minut i zostawić do wystygnięcia
z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę
tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wsypac kruszonkę i denkiem szklanki przyklepać do dna blaszki
twaróg półtłusty śmietankowy w misie robota utrzeć z cukrem z 4 minuty - my lubimy w serniku grudki twarogu ale też można zmielić w maszynce - dodać po 1 jajku w trakcie mieszania
wsypać wystudzoną marchewkę w trakcie mieszania
dodać cynamon, imbir, anyż rozdrobniony w moździerzu, budyń i wszystko z 1 minutę mieszać
spód podpiec w 200C z 10 minut i wylać na spód sernik, piec z 50 minut
po 50 minutach wlać na sernik polewę: śmietanę wymieszać z cukrem i piec jeszcze z 20 minut
po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 30 minut i potem blaszkę zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc
wierzch sernika posypać cukrem pudrem, sernik jest wilgotny, puszysty, nie za słodki... po prostu jest bardzo smaczny....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!