Składniki:
mięso indycze 1,5 kg,
czosnek ząbki 10 sztuk,
kucharek 1 łyżeczka,
przyprawa gyros 1 opakowanie,
oliwa 6 łyżek,
woda 1 szklanka
mięso indyka opłukać, osuszyć, ponacinać na aby powstał płat mięsa - na mięsie rozłożyć ząbki czosnku obrane, posypac przyprawą i kucharkiem
ciasno zwinąć mięso jak roladę i obwiązać nicią lub sznurkiem - schować zawinięte w woreczku do lodówki na całą noc
w szybkowarze /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/ na gorącej oliwie zrumienić roladę z każdej strony, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień na minimum i gotować z 25 minut
spuścić ciśnienie z szybkowara i wyjąć roladę - sos co pozostał można zmrozić i np. użyć do kopytek, kaszy, makaronu, bigosu itp.
z zimnej rolady usunąć sznurek i można kroić cienkie plastry do pieczywa
rolada jest smaczna, delikatna, krucha i domowa.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!