Składniki:
jajka 5 sztuk,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jogurt grecki 3 sztuki,
kasza manna 2 łyżki,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
winogrona 20 sztuk,
cukier puder - ile potrzeba,
cytryna 1 duża
z 5 jajek oddzielić białka i ubić je na sztywno - używam jajek w temperaturze pokojowej i zawsze mam na sztywno szybko mikserem ubitą pianę - ważne, aby jajka były świeże
żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel do "białości"
ze sparzonej dużej cytryny zetrzeć skórkę do ciasta
dodać jogurty greckie po 330 gram każdy, wsypać kaszkę manną, budyń i mikserem wymieszać z 2 minuty
następnie dodać pianę i delikatnie łyżką wmieszać do ciasta - duże, umyte winogrona przekroic na pół i jeśli są pestki to je usunąć - obsypać połówki winogron mąką i dodać je do ciasta lekko mieszając
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wlać ciasto i piec w 200C około 45-50 minut
zupełnie wystudzone ciasto dopiero wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem - jogurtowy sernik jest bardzo delikatny i wilgotny.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!