18.10.2014

szybkowar-krupnik na kaczych szyjkach z pieczarkami...

Składniki:


kacze szyjki 5 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, pieczarki 25 dag, kasza jęczmienna 1 szklanka, ziemniaki 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny ziarnisty 10 sztuk, przyprawa w płynie - do smaku

kacze nieduże szyjki opłukać i włożyć do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę z ziemniakami, kaszę jęczmienną średnią, pieczarki dodałam malutkie w całości

dodać pozostałe składniki oprócz przyprawy w płynie, wlać wodę /szybkowar mam na 9 litrów i na zupę wlewam około 4 litrów wody/ i zamknąć pokrywę szybkowara

zagotować na dużym ogniu i gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować z 25 minut, po ugotowaniu zostawić krupnik na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić ciśnienie

przed podaniem można posypać natką pietruszki, doprawić przyprawą w płynie, krupnik jest bardzo smaczny, wyrazisty, mięsko z szyjek mięciutkie i można zajadać pożywną zupę..............SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. ZIEMNIAKI SIE ROZGOTUJA PO TAKIM DLUGIM CZASIE GOTOWANIA?
    MAM RACJ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, nie są rozgotowane, dużo w szybkowarach gotuję i wbrew pozorom, składniki nie są "papkowate", potrawy maja bardziej wyrazisty smak, aromat no i jest oszczędność w czasie i zużyciu gazu czy prądu,,,pozdrawiam i Zyczę Szczęśliwego Nowego Roku!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!