26.08.2014

pyszne szwajcarkie ciasto marchewkowe z polską śliwką i kremem z serka homogenizowanego...

Składniki:


olej rzepakowy 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cynamon mielony 1 łyżeczka, marchew 3 szklanki, śliwki węgierki 10 sztuk, krem z serka homogenizowanego - w opisie

olej, całe jajka "L", aromat cytrynowy, cukier mikserem ubić z 4 minuty na dużych obrotach

wsypać mąkę z sodą, proszkiem, cynamon i mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach

marchew starłam w rozdrabniaczu na tarce paski i w tym rozdrabniaczu po założeniu noża rozdrobniłam bardziej i wsypałam do ciasta, mikserem z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach

tortownica 24 cm wysmarowana olejem i tartą bułką - wlać ciasto do blaszki, na wierzchu dać połówki większych śliwek

ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć ostudzone

KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 250 gram, Śnieżka 1 opakowanie, mleko3,2% zimne 1/4 szklanki - wszystko zmiksować na krem i posmarować blat ciasta, nakryć drugim i posmarować wierzch ciasta i posypać kakao, ciasto schować do lodówki na 1 godzinę

ciasta marchewkowe są bardzo popularne w Szwajcarii więc i ja upiekłam takowe ciasto ale z polską nutą śliwek z kremem z serka homogenizowanego

to ciasto jest po prostu "niebo w gębie" i na pewno w Szwajcarii chętnie by było podawane w tej wersji na deser w niejednym domu............SMACZNEGO!!!

dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre ostrze z dobrej jakości stali co nie wygina się i jest pomocny w obieraniu, krojeniu warzyw, owoców i innych produktów i zostanie moim pomocnikiem krojenia, obierania, również ciasto kroi



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!