29.08.2014

papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta...

Składniki:


papierówka 2 kg, śliwki węgierki 3/4 kg, 3:1 żelfix 2 opakowania, cukier 3/4 kg, sok z cytryny 2 łyżki, woda 2 szklanki

z umytych papierówek usunąć gniazda nasienne, przekroić na na 4 części i razem ze skórką włożyć do garnka

połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować

gotować na średnim ogniu mieszając z 5 minut, gdy zaczną się owoce rozpadać i odparuje nadmiar wody wsypać żelfix 3:1 i gotować z 3 minuty mieszając

wsypać z 3/4 kg cukru - lubimy mniej słodkie - i mieszając gotować z 3 minuty

gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce

taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!!

Jedz polskie jabłkaJabłka wolności


popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA...
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!