25.04.2014

skromne biszkoptowe ciacho na chwilę kawowej przyjemności...

Składniki:


BISZKOPT: jajka 3 sztuki, gorąca woda 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

DODATKI: gruszki w zalewie 350 ml, żelatyna 3 łyżeczki, gorąca woda 3/4 szklanki, śmietana 30 % 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, gorąca woda 1/2 szklanki, czekolada gorzka - ile potrzeba, płatki migdałowe - ile potrzeba

temperatura pokojowa składników na biszkopt

przepis jest na nie wysoki biszkopt - na duży podwoić składniki

całe jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć na "kogel-mogel" w robocie 6-8 minut na najwyższych obrotach lub mikserem

wymieszać obie mąki z proszkiem i przesiać

na średnich obrotach w trakcie wyrabiania wsypywać powoli do robota mąki wyrabiać na gładkie ciasto z 2 minuty

tortownica niska silikonowa 22cm

do formy niczym nie smarowanej wlać ciasto

piec w 200C około 35 minut do suchego patyczka - po upieczeniu zostawić uchylony piekarnik i biszkopt do wystudzenia - biszkopt nie opada i jest równy

wystudzony biszkopt przekroić długim, ostrym nożem na dwa blaty i można je skropić wodą z cytryną lub czym lubisz /ja użyłam herbatę z cytryną

użyłam swój wyrób na zimę: słoik pokrojonych gruszek w syropie - można użyć świeżych i poddusić je w cukrze

żelatynę namoczyć zimną wodą na 30 minut i mieszając zagrzać ale nie zagotować

letnią żelatynę połączyć z gruszkami w syropie - schować do lodówki i prawie stężałą dodać na blat biszkoptu

przykryć drugim blatem i schować do lodówki

galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia

zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i pomału dolewać galaretkę w trakcie ubijania

bitą śmietaną posmarować wierzch i boki ciasta

widelcem zrobić kratkę, posypać zmieloną gorzką czekoladą i posypać płatkami

migdałowymi

w sumie ciasto skromne ale w tej skromności jest pysznie smaczne ..........SMACZNEGO!!!

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!