23.03.2014

domowy twarożek z czosnkiem niedźwiedzim a`la "capri"...

Składniki:


1 litr mleka w worku 2%, 2 szklanki maślanki w worku, 2 czubate łyżki śmietana gęsta 18%, 3/4 łyżeczki sól, 2 łyżki suszony czosnek niedźwiedzi z Royal Brand, 1/2 łyżeczki soku z cytryny

do mleka w rondlu wsypać sól i czosnek niedźwiedzi, mleko podgrzać do 85C - sprawdzić termometrem do pieczenia mięs lub nastawić kuchenkę na taką temperaturę

gdy jest temp. 85C wlać maślankę, śmietanę, sok z cytryny

zaczną tworzyć się grudki, mieszać z 2 minuty i rondel odstawić do wystudzenia

większe sitko plastikowe drobne oczka wyłożyć ręcznikiem kuchennym papierowym i delikatnie wylać z rondka zważone mleko

zostawić do odcieknięcia serwatki - około do 1 godziny

talerzem nakryć sitko i odwrócić aby sitko było u góry, sitko zabrać i delikatnie usuwać ręcznik papierowy

serek mi przypomina w konsystencji serek okrągły "capri" choć nie jest tak mocno zbity

najlepiej smakuje z razowcem, pomidorkiem, ogórkiem............SMACZNEGO!!!

Domowy Wyrób


czosnek niedźwiedzi Royal Brand: ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega miażdżycy - stosowanie: można dodawać do zup, sałatek i marynować w oliwie - opakowanie; 30 gram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!