29.09.2013

wątróbka czosnkowa...

Składniki:


1/2 kg wątróbka z drobiu, 2 łyżki masło do smażenia, 1 łyżeczka pieprz czarny grubo mielony, 10 sztuk czosnek ząbki, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku sól, 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, - w opisie buraczki na zimno

wątróbkę z drobiu oczyścić z żyłek, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym

na maśle klarowanym zrumienić obsypaną mąką wątróbkę

pod koniec smażenia posypać pieprzem i wsypać obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę

smażyć wszystko pod przykryciem z 5 minut na mniejszym ogniu

buraczki ugotowane zetrzeć na tarce na grubszych oczkach i wymieszać z małą pokrojoną cebulką, oliwą, pieprzem, octem winnym, cukrem i solą do smaku

ziemniaki w mundurkach obrać ze skórki i pokroić w talarki

wątróbkę czosnkową podać z ziemniakami i buraczkami....SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!