22.09.2013

jajka w sosie koperkowym z buraczkami...

Składniki:


10 sztuk jajka gotowane na twardo, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, - w opisie buraczki zasmażane, - w opisie sos koperkowy

buraczki zasmażane: 6 buraczków średnich ugotować do miękkości i ostudzone obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę na 1 łyżeczce smalcu zeszklić i dodać buraczki, do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem

sos koperkowy: na 1 łyżce masła podsmażyć koperek w garnuszku, wlać 2 szklanki wody, do smaku dodać jarzynkę kucharka, 1/2 sztuki papryczki chilli, magę kucharka, śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos

jajka ugotować na twardo z 10 minut, opłukać zimną wodą i obrać ze skorupki

ziemniaki ugotować w osolonej wodzie

podać jajka przekrojone na połowę z ziemniakami, buraczkami i polane sosem.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!