50 dag wątróbka kurczaka, 1 szklanka mleko, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka kolendra ziarna, 1 łyżka jałowiec ziarna, 1 łyżeczka pieprz czarny ziarna, 1 łyżka gorczyca ziarna, - ile potrzeba olej, - do smaku maggi, 3 sztuki cebula, 2 sztuki pomidor
wątróbkę oczyścić i opłukać - zalać w misce mlekiem i na noc do lodówki - potem ją wylać na sito aby odciekło mleko
na gorącym oleju podprażyć ziarna przypraw, gdy zaczną "strzelać" to przełożyć je na talerzyk i później dodać do wątróbki
na gorącym oleju po ziarnach usmażyć wątróbkę obsypaną mąką
wsypać wcześniej uprażone ziarna i dodać cebulę pokrojoną w połówki talarki
doprawić maggi, dodać pokrojone w kostkę pomidory i pod przykryciem podsmażać z 5 minut
do smaku dodać jeszcze maggi - soli nie używam do tego dania
dzięki ziarnistym przyprawom wątróbka ma wyjątkowy zapach, smak i smakuje najlepiej z pieczywem......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!