Składniki:
1 kg karkówka bez kości,
4 łyżki mąka pszenna,
1/4 kostki smalec,
2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
1 łyżeczka vegeta,
- do smaku maggi,
3 szklanki woda,
1/2 szklanki śmietana,
1 łyżka natka pietruszki
karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę
obsypać mąką i na smalcu na dużym ogniu zrumienić mieszając
dolać wody i zamieszać
dodać przyprawy i dusić bez przykrycia do miękkości mięsa
śmietanę słodką 18% zahartować gorącym sosem i zabielić gulasz
dodać natkę pietruszki
gulasz podać z czym lubisz: kasza, ziemniaki, makaron, ryż, pieczywo......SMACZNEGO!!!
Pyszny gulasz.
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś bardzo podobny! przyznaję, pyszota :)
OdpowiedzUsuńtakie gulasze robię najbardziej:)
OdpowiedzUsuń