Składniki:
15 dag masło miękkie,
2 sztuki jajka,
15 dag cukier,
15 dag mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
2 sztuki/słoiczek po dżemie dynia dżemowa,
1 opakowanie galaretka truskawkowa
galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku i zostawić do lekkiego stężenia
jajka, cukier, miękkie masło utrzeć mikserem na kogel mogel
wsypać przesiana mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie ciasto
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia - brzegi wysmarować ciut masłem i posypać płatkami owsianymi
ciasto rozsmarować na dnie tortownicy
wyłożyć cały słoik po dżemie dyni lub inne owoce jakie masz
piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka
na całkiem ostudzone ciasto wyłożyć drugi słoik po dżemie dyni
na dynię dać prawie stężałą galaretkę
odstawić przykryte folią do lodówki na minimum 5 godzin
ciasto jest obłędnie smacznie z nutą dyni pieczonej i chrupiącej w galaretce.............SMACZNEGO!!!
dynię grubo startą zrobiłam w słoiki jesienią wg mojego przepisu TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!