Składniki:
30 dag mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
3/4 szklanki cukier,
- szczypta Sól,
15 dag masło zimne,
1 kg jabłka prażone,
- ile potrzeba cukier puder
składniki do ciasta utrzeć w mikserze
gdy zrobi się kula schować do lodówki na 1 godzinę
jabłka pokroić w grubszą kostkę i uprażyć je z cynamonem i cukrem - zostawić do wystudzenia
ciasto zimne wylepić w silikonowej tortownicy 26 cm
zostawić trochę ciasta do wierzchu
na ciasto wyłożyć jabłka
na wierzch ułożyć resztówkę ciasta
piec w 200C około 40 minut
ostudzone posypać pudrem cukrem
ciasto szarlotki jest lekkie a jabłka soczyste......SMACZNEGO!!!
jestem wielkim fanem szarlotek każdych pyszne są:) a taka z dużą ilością jabłek to w ogóle rewelacja:)
OdpowiedzUsuń