Składniki:
1 mała kapusta czerwona,
1 duże jabłko,
2 sztuki ziele angielskie,
1 sztuka liście laurowe,
2 łyżka cukier,1 łyżeczka jarzynka,
1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
1 łyżeczka cynamon zmielony Royal Brand,
1 łyżka skwarki w smalcu,
- do smaku ocet winny,
- do smaku maggi,
1 łyżka mąka pszenna,
1,5 szklanki woda
kapustę drobno pokroić i zalać 1 szklanką wody - gdy się zagotuje wodę odlać
teraz wlać z 1/2 szklanki wody, dodać skwarki w smalcu, jarzynkę i dusić
dodać pokrojone jabłko ze skórką, cynamon zmielony - /laskę cynamonu zmieliłam w młynku/ i resztę przypraw
gdy kapusta jest już "al dente" wsypać mąkę i szybko zamieszać
cynamonowa kapusta z jabłkiem jest rewelacyjna w smaku do różnych mięs.......POLECAM.......SMACZNEGO!!!
CYNAMON ROYAL BRAND: produkt naturalny, laski - smak: lekko słodki - zapach: aromatycznie słodki - zastosowanie: do aromatyzowania przystawek, ciastek, ryżu, grysiku, marmolad, pierników, kompotów, grzańców - ja lubię dodać do mięs wieprzowych pieczonych, drobiu, wątróbek, kapusty czerwonej, buraczków i do śledzi matiasów
Ciekawa jest bardzo smaku kapusty? Interesujące połączenie :}
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie wpadła na takie połączenie! Ekstra :)
OdpowiedzUsuń