30.03.2013

baba keksowa na oleju z suszonymi owocami i wanilią bourbon...

Składniki:

4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1/2 szklanki olej, 1,3/4 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka wanilia mielona Bourbon Madagaskar Royal Brand, 20 dag owoce suszone, - ile potrzeba cukier puder

owoce suszone: jabłka, morele, śliwki, brzoskwinie namoczyć w letniej wodzie

gdy zmiękną odlać je na sito

dobrze odsączone posiekać ostrym nożem na drobne kawałki

jajka z cukrem i wanilią mieloną utrzeć na puszystą masę na dużych obrotach z 5 minut

na koniec wlać porcjami olej i ubijać z 2 minuty

do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gładkie ciasto

na koniec wsypać owoce obsypane mąką i łyżką wymieszać z ciastem

piec w formie silikonowej z kominkiem /26cm/ lub w keksówce jak typowy keks w temp. 200C około 45 minut - do suchego patyczka

ostudzoną babę posypać cukrem pudrem...... ciasto jest keksowe z posmakiem wanilii i suszonych owoców.......SMACZNEGO!!!

wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!